سبک آرت دکو :
آرت دکو یا به عبارتی همان هنر تزئینی که از آن با نامهای جاز مدرن یا مدرن یاد میشود، در واقع در هنرهای تجسمی، طراحی و معماری یک سبک و جنبش هنری به شمار میرود.
* بسیاری از افراد سبک آرت دکو را در راستای نهضتهای کوبیسم، فوتوریسم، اکسپرسیونیسم و دیگر نهضتها میدانند
* در زمانی پیش از وقوع جنگ جهانی اول این جنبش هنری در کشور فرانسه برای نخستین بار پدیدار شد.
* کلمه آرت دکو در واقع اصطلاح کوتاه شده کلمه ” آرتس دکوراتیفس” است که برگرفته از نمایشگاه بین المللی هنرهای تزئینی و صنعتی مدرن بوده که در شهر پاریس در کشور فرانسه در سال ۱۹۵۲ برگزار شده است.
* این سبک گرانقیمت در واقع تلفیقی از استفاده از اشکال هندسی بسیار دقیق، جسورانه با ترکیب رنگی روشن است.
* در این سبک دکوراسیون استفاده از رنگهای روشن یک قانون بدون جایگزین است.
* در دکوراسیون به سبک آرت دکو که سبک گرانقیمت و پرخرجی است از لوازم زینتی و طرحهای نو از لوازمی که بسیار گران بها هستند، استفاده میشود.
* جنبش هنری آرت دکو در دهههای ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ در سالهای اوج خود قرار داشت که تاثیر بسیارزیادی در طراحی جواهرات، معماری،طراحیهای صنعتی غرب، مد و تزئیات داخلی ساختمان داشت.
* هنر تزئینی بیشتر در کشور فرانسه و علیالخصوص شهر پاریس بسیار معروف بود
* در این شهر هنرمندان بزرگی هم چون ژاک امیل روهلمان که معروف ترین مبل ساز آرت دکو شناخته میشود سکونت داشتند. همچنین هنرمندان برجسته ای در این سبک هم چون ادگار براندت و ژان دوناند (که کار اصلی او در کار با آهن و قفل بود) ، رنه لالیک (که تخصص او در در شیشه کاری بود.) و موریس مارینو (که در جواهرسازی به سبک آرت دکو و ساعت سازی کارتیه تخصص داشت.) در شهر پاریس سکونت و فعالیت داشتند
جالب است بدانید اکثر هنرمندانی که تا قبل از سال ۱۹۶۰ با استفاده از این سبک کار میکردند افرادی ناشناخته بودند. زیرا پیش از این کلمه آرت دکو خیلی مورد استقاده قرار نمیگرفت.
* در سبک گرانقیمت و پرخرجی همچون دکوراسیون به سبک آرت دکو استفاده از از اشیایی مختلف همانند آلومینیوم،ورشو، لاکر، چوبکاری، پوست کوسه و گورخر بسیار رایج است.
* در دکوراسیون به سبک آرت دکو نیز بسیار از فرمهای زیگزاگ، پلهای، دایره آفتاب و قوسهای بلند استفاده میشود.
* این سبک دکو بیشتر تمایل دارد در هنر تزئینی از فرمهای هندسی شکسته مانند مثلث، مربع و چند ضلعی در چیدمان استفاده کند.
* این سبک در واقع یک سبک گرانقیمت و کاملا زینتی و تجملاتی است به همین دلیل استفاده از این نوع سبک در سینماها، کشتیهای مسافربری و برجهای بلند بسیار رایج است.
* همانطور که قبلتر اشاره کردیم استفاده از سبک هنری آرت دکو بسیار هزینه بر است. به همین دلیل پس از اتمام جنگ جهانی دوم در غرب این هنر به عنوان یک هنر تزئینی و سبک گرانقیمت شناخته شد و استفاده از این سبک تقریبا کنار گذاشته شد. در نهایت در سال ۱۹۸۰ مجدد این هنر و سبک روی کار آمد و فعالیت خود را از نو آغاز کرد.
* پس از آنکه سبک آرت دکو در اروپا رواج یافت، آمریکا دومین بستر مهم برای پیشرفت این سبک گرانقیمت شد. به همین خاطر تقریباً در اکثر شهرهای آمریکا دست کم یک ساختمان بزرگ با این سبک ساخته شد.
* سه ساختمان بسیار بزرگ در آمریکا با نامهای ساختمان فیشر، تئاتر فاکس و ساختمان گاردین نمونههای برجسته سبک دکو آرت هستند که هر سه آنها جزو نمادهای ملی و تاریخی آمریکا هستند.
بسیاری از متریال های کاربردی در سالن های هنری کلاسیک و مبلمان های الهام بخش نمونه های برجسته از این دوره می باشد برخی مواد و مصالحی که در آرت دکو به کار میروند شامل فولاد ضد زنگ، آینه، کروم، شیشه، لاکوبل، چوب تزئینی و حتی پوست های عجیب و غریب مثل پوست کوسه و پترن گورخری و… است. مواد گران قیمت مثل آبنوس، سنگ مرمر و چوب های نادر نیز در مبلمان و اکسسوری های این سبک کاربرد دارند.
طراحان دوره آرت دکو به شدت به فلزات برنز، فولاد و نیکل متکی بودند در واقع می توان گفت این سطوح براق به عنوان تاکید و تم رایج این سبک به نظر می رسند در یک جمله می توان گفت همه چیز این سبک درخشش است طرحهای ساده و خطوط مستقیم و کاربرد نقش و نگارهای ساده و تکراری به عنوان تزئینات و همینطور منحنی های منظم را می توان از دیگر ویژگی های این سبک برشمرد سبک آرت دکو بیشتر با تاکید بر علم هندسه و معمولا دارای خطوط و پترن های منظم بوده و بر تزئینات روی منحنیهای پویا و زاویههای جسورانه تاکید دارد.
رنگ های آرت دکو
رنگ های Art Deco طیف وسیعی را شامل می شوند طیف رنگی از قرمز به زرد، نارنجی و بنفش، سبز، آبی که به خوبی می توانند با رنگهای نقره ای، مشکی و کروم ترکیب شوند.
از طرف دیگر سیاه و سفید پالت رنگی ویژه آرت دکو است که با درخششی همراه است که تداعی گر شاخصه اصلی سبک آرت دکو میباشد.
میزان استفاده از رنگ ها و المان های رایج آرت دکو در دکوراسیون هر اتاقی بستگی به رویکرد شخصی وسلیقه افراد دارد برای افزودن تاثیر این سبک در دکوراسیون می توانید از موارد زیر کمک بگیرید!
نورپردازی لایه لایه برای ایجاد جو مناسب
استفاده از الگوهای زاویه دار، طرح های پله ای و انحناهای برجسته بدون وجود نمایه های پیچیده
استفاده از لوازم آینه ای و شیشه های درخشان
به کارگیری پترن های ترسیمی و بافت های نرم، پارچه های ساتن و ابریشم
فرش ها، موکت ها و پارچه های رومبلی با اشکال هندسی
مبلمان براق و با لاک جلا خورده و یا مبلمان آینه کاری شده
تاکید روی خطوط و اشکال و رعایت تقارن
استفاده از عناصر تزئینی با نمادهایی از خورشید
برای نتیجه گیری می توان گفت اگر شما به طراحی داخلی و دکوراسیون های پیچیده و پر زرق و برق تمایل دارید با رعایت نکات گفته شده قطعا سبک دکوراسیون داخلی آرت دکو را می پسندید و می توانید از فضای لوکس، ظریف و مسحورکننده این سبک لذت ببرید